Klāt Eirolīgas Final Four un NBA konferenču fināli!

NBA konferenču fināli ir klāt! Palikušas vairs tikai četras komandas, kas var izcīnīt čempiontitulu. Vai tas būs nenogurstošais līdera etalons Džimijs Batlers ar savu Maiami Heat? Varbūt tomēr ar savu dziļo sastāvu to paveiks galvenā titula pretendente Bostonas Celtics? Varbūt neapturamais Nikola Jokičs un Denveras Nuggets? Bet varbūt Lebrons Džeimss un sezonas vidū atdzimusī Losandželosas Lakers? 

Vienus čempionus šonedēļ jau noskaidrosim – Eirolīgā, kas ir nākamais spicākais turnīrs pasaulē aiz Nacionālās basketbola asociācijas, nedēļas nogalē Kauņā norisināsies Final Four turnīrs. Uz to grasās ierasties ap 5000 grieķu līdzjutēju, kuri dzīs uz priekšu galveno titula pretendenti Olympiacos. Pireju klubs uzvarēja regulārajā sezonā, taču abās spēlēs zaudēja “Monaco” un, lai gan pusfinālā ir favorīti, Final Four debitanti noteikti nebūs peramie zēni. Ja spēle nonāks līdz galotnei, tad svaru kausi pat var nosvērties stipri par labu “Monaco”, kam ir vairāki “go-to” spēlētāji – Maiks Džeimss, Elī Okobo, Džordans Loids ir džeki, kuri var paņemt bumbu un vienatnē nokārtot uzvaru. “Oly” ir regulārās sezonas MVP Saša Vezenkovs, bet viņš nav tāda tipa spēlētājs, un arī Kostas Slukas tomēr nav “isolation” eksperts. Grieķu komanda pretī liks izcilu bumbas kustību un spēles lasīšanu, ar ko izcēlusies visas sezonas garumā, tāpēc cerēs uz uzvaras drošu pamatu iecementēšanu jau pirmajās trīs ceturtdaļās. 

Tikmēr otrajā pusfinālā savā starpā tiksies divi spāņu superklubi – Lietuvas leģendas Šarūna Jasikēviča trenētā “Barcelona” un ceturtdaļfināla murgu izturējusī Madrides “Real”. Barsa uzņēmusi lielisku sportisko formu – izcīnītas 11 uzvaras pēc kārtas, bet madridiešiem pēc aprīļa izskaņā piedzīvotajām neveiksmēm Eirolīgas ceturtdaļfinālā izdevies tikt pie septiņām uzvarām pēc kārtas. Sezonā komandas tikušās piecreiz, nedaudz labāk veicies Barsai, bet spēlēti divi pagarinājumi, un savstarpējie dueļi, kā vienmēr, bijuši saspringti līdz pat spēļu galotnēm. “Barcelona” ir neliela favorīte, tai ir, iespējams, labākais ārpus NBA spēlējošais basketbolists Nikola Mirotičs, un arī treneru duelī Jasikēvičs, kuru atbalstīs tūkstošiem vietējo līdzjutēju, noteikti ir spējīgāks par Čusu Mateo pie “Real” stūres. 

Pafbet koeficienti uz uzvaru Eirolīgā: 

Olympiacos2.75
Barcelona3.00
Real Madrid3.50 
Monaco 6.00

Tikmēr NBA klāt konferenču fināli, un pirmās cīņu sāks Rietumu divas labākās komandas Denveras “Nuggets” un Losandželosas “Lakers”. Abas Rietumu finālā iepriekš spēlēja salīdzinoši nesen – kovid sezonas noslēgumā Orlando “burbulī” Lebrons un “Lakers” neatstāja variantus Denverai (4-1). Kopš tā laika pagājuši trīs gadi, un situācija mainījusies. “Nuggets” bijusi stabila vērtība visas sezonas garumā, kamēr “Lakers” apgrieza sezonu kājām gaisā tikai pēc maiņas darījumu termiņa beigām februārī un no “play-in” tagad aizspēlējusies līdz konferences finālam. Šis būs divu garo spēlētāju duelis – Nikolu Jokiču nosegt nevar neviens pasaulē, bet Entonijs Deiviss vismaz ir tas, kurš var mēģināt ierobežot nedaudz vairāk nekā citi sedzēji. Otrā laukuma galā Deivisam pašam uzbrukumā būs jābūt agresīvam, jo Jokiča aizsardzība, atšķirībā no uzbrukuma, nekad nav bijusi izcila. Iespējams, labākais uzbrukuma spēlētājs pasaulē pret, iespējams, labāko aizsardzības spēlētāju pasaulē. 

Kamēr Deivisam jācīnās abās forntēs, “Nuggets” visas sezonas garumā pārējo komandas biedru izpildījumā sekmīgi spējusi piesegt Jokiča vājās vietas savā laukuma pusē. Jau sērijā pret “Warriors” parādījās, ka “Lakers” ir īpaši ievainojama, kad Deivisam liek segt kādu spēlētāju, kuru nedrīkst atstāt brīvu perimetrā. Jokičs ir bīstams no jebkuras vietas laukumā, un tas nozīmē, ka daudz būs atkarīgs arī no pārējo “Nuggets” spēlētāju varējuma šajā sērijā. Džamals Marejs, Ārons Gordons, Maikls Porters juniors un Kentaviuss Kaldvels-Poups lieliski papildina Jokiču, bet svar;igi būs arī tas, kādu sniegumu demonstrēs uz maiņu nākošie. “Lakers” bez Lebrona un Deivisa ir skaļāki papildpsēki – Deniss Šrēders, Diandželo Rasels, lieliski spēlē Ostins Rīvzs. 

“Lakers” pusē noteikti ir pieredze, bet “Nuggets” – iespēja ierakstīt vārdu vēsturē, jo klubs vēl nekad nav spēlējis lielajā NBA finālā. 

Pafbet koeficienti Rietumu finālsērijai:

Nuggets1.61
Lakers2.35

Austrumu konferencē Bostonas “Celtics” bija vajadzīgas septiņas spēles, lai apspēlētu Filadelfijas “76ers”, bet kādu sniegumu “ķelti” parādīja izšķirošajā septītajā spēlē! Trešajā ceturtdaļā 33:10, vienubrīd pat +30 uz tablo, bet Kobes jaunā versija Džeisons Teitums sasniedza jaunu septītās spēles NBA rekordu – 51 gūtais punkts! Austrumu finālā Teitumam pretī stāsies ciets rieksts – iespējams, NBA vidē šobrīd labākais līderis šī vārda labākajās izpausmēs Džimijs Batlers. Viņš teju vienatnē aizvedis “Heat” no “play-in” turnīra konferences finālā. Tajā gan “Celtics” būs izteikti favorīti, jo gluži vienkārši ir ar, iespējams, dziļāko sastāvu starp visām četrām komandām, kas turpina cīņu par titulu. Teitumam lieliski palīdz Džeilens Brauns, labākais līgas rezervists šosezon Malkolms Brogdons, Markuss Smārts, Els Horfords, Roberts Viljamss, Deriks Vaits un pārējie “ķelti”. 

Bostonai ir vairāki spēlētāji, kuri uz maiņām var segt Batleru, bet Maiami bez izcila Batlera snieguma būs nepieciešami arī atvērušies “metēji”. Savu taktisko viltību arsenāls būs pilnā apjomā jāpielieto arī “Heat” galvenajam trenerim Erikam Spolstram. Viņa pieredze un meistarība ir nesalīdzināma ar “Celtics” treneri Džo Mazulu. Galvenā trenera pozīcijā debitējošais Mazula saņēmis kritiku savā virzienā, tostarp no komandas iekšienes, bet šī sērija var būt laba iespēja aizvērt mutes kritiķiem. 

Pafbet koeficienti Austrumu finālsērijai:

Celtics1.20
Heat4.70

Jau nākamajā nedēļā pie jums atgriezīsies “Pafbet Shootaround”, kurā Andrejs Siliņš kopā ar kādu ekspertu analizēs aktuālos notikumus NBA konferenču finālsērijās. 

Mobile add 1